Πως βοηθάνε τα backlinks στην προώθηση μίας ιστοσελίδας στο ίντερνετ

Πως βοηθάνε τα backlinks στην προώθηση μίας ιστοσελίδας στο ίντερνετ

Το Google στις μέρες μας έχει γίνει η «πύλη του διαδικτύου» για τους περισσότερους χρήστες του. Με αυτό θέλουμε να πούμε ότι πριν κάνει οποιοσδήποτε κάτι στο internet, θα πρέπει πρώτα να περάσει από τη Google. Σε αυτή τη θέση η Google έφτασε επειδή αποστολή της είναι να φροντίζει ώστε οι χρήστες της να βρίσκουν όχι μόνο τα πιο σχετικά αποτελέσματα με τις αναζητήσεις τους, αλλά και τα πιο χρήσιμα. Για να το πετύχει αυτό, παρουσιάζει τα αποτελέσματα αναζητήσεων με μία σειρά που δεν είναι τυχαία: όσο πιο ψηλά είναι στην κατάταξη μία ιστοσελίδα στις σελίδες αποτελεσμάτων, τόσο πιο χρήσιμη τη θεωρεί το Google για τους χρήστες της, οπότε θα έχει και μεγάλη επισκεψιμότητα.

Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν, ο ιδιοκτήτης μίας ιστοσελίδας θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να ανέβει στη κατάταξη η ιστοσελίδα του στις σελίδες αποτελεσμάτων σχετικών αναζητήσεων. Αυτό μπορεί να γίνει με την προώθηση ιστοσελίδων, γνωστή και με το αγγλικό όνομα SEO.

Το SEO είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που λαμβάνει χώρα τόσο εντός όσο κι εκτός της ιστοσελίδας. Μεγάλο ρόλο στο SEO παίζουν τα λεγόμενα backlinks. Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτά τα backlinks και πως και γιατί μπορούν να βοηθήσουν την ιστοσελίδα να ανέβει στη κατάταξη των αποτελεσμάτων και να αυξήσει την επισκεψιμότητα της.

Τι είναι τα backlinks;

Η έννοια του link είναι βασική για το internet και είναι κάτι που το γνωρίζουν σχεδόν όλοι. Το link, είναι ένας σύνδεσμος από ένα site στο άλλο και μπορεί να γίνεται είτε με το ίδιο το URL, είτε μέσω κάποιου κειμένου. Τα links χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα outbound (εξερχόμενα) και τα inbound (εισερχόμενα). Τα outbound links είναι αυτά που υπάρχουν στο site μας και οδηγούν σε άλλα sites. Τα inbound είναι τα links από άλλα sites τα οποία οδηγούν στο site μας. Τα inbound links είναι γνωστά και ως backlinks επειδή είναι links πίσω στη σελίδα μας.

Τι ρόλο παίζουν τα backlinks στη κατάταξη ενός site;

Όπως είπαμε και πριν, η Google θέλει να προσφέρει στους χρήστες τους όχι μόνο σχετικά αποτελέσματα αλλά και χρήσιμα. Το πόσο χρήσιμο είναι ένα αποτέλεσμα το καθορίζει βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων και κριτηρίων ο περίφημος αλγόριθμος της Google. Τα backlinks λοιπόν, δείχνουν στον αλγόριθμο ότι μία ιστοσελίδα «εκτιμά» τη δική σας. Με άλλα λόγια, κάθε backlink προς την ιστοσελίδα σας είναι σαν μία ψήφος εμπιστοσύνης προς αυτό. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι απλός: θα στέλνατε τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας σε μία κακή ιστοσελίδα που δεν εμπιστεύεστε; Φυσικά και όχι. Με αυτή τη λογική λοιπόν η Google δίνει μεγάλη σημασία στα backlinks.

Πώς μπορεί κανείς να αποκτήσει backlinks;

Το πρώτο βήμα στη διαδικασία δημιουργίας backlinks είναι να έχετε κάτι στο οποίο θα θέλει μία ιστοσελίδα να στείλει τους επισκέπτες της. Θα πρέπει δηλαδή η ιστοσελίδα σας να έχει πάντα πολύ καλό περιεχόμενο το οποίο θα είναι γραμμένο με τρόπο που όχι μόνο θα προσφέρει άμεσα κι εύκολα πληροφορίες στους επισκέπτες, αλλά θα είναι κι εύκολα προσπελάσιμο από μηχανές αναζήτησης. Το επόμενο βήμα εννοείται ότι είναι να έρθετε σε επαφή με ιστοσελίδες παρόμοιου είδους κι ενδιαφέροντος με την ιστοσελίδα σας, να παρουσιάσετε τη δική σας ιστοσελίδα και το περιεχόμενο της. Από εκεί και μετά, μπορεί είτε να γίνει κάποιο link μέσα σε κάποιο κείμενο προς τη σελίδα σας, είτε ακόμη και να γίνει φιλοξενία του περιεχομένου στην ιστοσελίδα με κάποιο link σε σας σαν credit.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η δημιουργία backlinks δεν είναι μία απλή διαδικασία καθώς χρειάζεται πολλή φροντίδα και προσπάθεια τόσο για τη δημιουργία υλικού, όσο και για την επικοινωνία με τις άλλες ιστοσελίδες. Αυτός είναι ο λόγος που την ανάπτυξη backlinks την αναλαμβάνουν οι SEO experts.

Πως βοηθάνε τα backlinks στην προώθηση μίας ιστοσελίδας στο ίντερνετ
Scroll to top
Show Buttons
Hide Buttons